FOKUS på erhverv #1

Unge skal fristes til en karriere indenfor erhverv

Afdelingsschef Mariann Fuglbjerg Bjerre er bekymret for den dalende interesse for erhverv blandt unge mennesker. Og med rette for erhvervsrådgivere er allerede nu en mangelvare
Sektoren har svært ved at finde erhvervsrådgivere. For at undgå en mangel på erhvervsrådgivere i fremtiden bør finanssektoren sætte tidligt ind med en mere målrettet indsats for at rekruttere unge kandidater til erhverv. Men de unge søger ikke erhvervsvejen af sig selv.

Pengeinstitutterne må ofte lede langt efter nye erhvervsrådgivere. Den tendens kan vække bekymring hos afdelingschef på FU, Mariann Fuglbjerg Bjerre.

”Grundlaget, når pengeinstitutterne skal rekruttere til erhvervsområdet, bliver simpelthen mindre og mindre. Det er et problem, fordi de står og mangler folk til at besætte stillingerne,” siger hun.

Som afdelingschef for Uddannelsesafdelingen på FU oplever hun som en af de første, når interessen for et område i finanssektoren falder. 

Siden 2017 har det været muligt at læse erhvervslinjen på Trainee-uddannelse for bachelorer, som du kan læse mere om her


Fra privat kendskab til kompleks viden om erhverv

Mange unge vælger erhvervsdelen på deres uddannelse fra, fordi de ikke føler, at de kan relatere det til deres hverdag i filialen. Her arbejder de nemlig kun med opgaver inden for privatområdet.

”Pengeinstitutterne kan ikke sætte elever og trainees til at løse erhvervsopgaver med det samme, fordi erhvervsområdet er mere komplekst end privatområdet. Det kræver en modningsproces at blive en dygtig rådgiver, og den proces er ofte nødt til at starte med privatområdet,” fortæller Mariann Fuglbjerg Bjerre.

"Det handler derfor om at skabe en nysgerrighed for erhverv, som hænger ved, så de unge har en lyst til at prøve kræfter med området, også efter de har været igennem opstartsfasen med privatområdet."

Sektorens opgave at vække appetitten for erhverv

Det er en fælles opgave mellem FU og pengeinstitutterne at styrke nysgerrigheden.

”Vi kan plante et frø hos de unge på vores uddannelser, og vi kan støtte, inspirere og bakke op. Men når vi slipper dem, er det pengeinstitutterne, der skal gøde frøet ved at rekruttere nye til erhverv,” siger Mariann Fuglbjerg Bjerre.

Nysgerrighed alene er derfor ikke nok.

HR eller de unges daglige ledere skal rekruttere mere målrettet til erhverv. Det er for eksempel oplagt for pengeinstitutterne at sende finansbachelorer på FUs Trainee-uddannelse for bachelorer, for her kan de vælge privat- eller erhvervslinje, så uddannelsen kan målrettes direkte mod erhverv. Men på det første hold i 2016 var kun ganske få interesseret i erhvervsdelen, og det håber hun vil ændre sig.

"Det handler også om at være tydelig over for kommende erhvervsaspiranter. HR skal sige til eleven eller traineen: 'Dig vil vi have til at være erhvervsrådgiver' og derefter støtte dem i et udviklingsforløb hen mod målet. Blandt andet ved at sørge for, at de forholdsvist tidligt kommer med på erhvervssager,” uddyber Mariann Fuglbjerg Bjerre.

Erhverv skal være en oplagt karrierevej

Det skal være tydeligt for unge, at en karriere som erhvervsrådgiver er et godt valg. Gerne tidligt. Derfor foreslår Mariann Fuglbjerg Bjerre, at FU i samarbejde med pengeinstitutterne laver noget informationsmateriale henvendt til ungdomsuddannelser såsom gymnasier, erhvervsakademier og EUX.

”Vi skal gøre det tydeligt, at erhverv kan være en god karrierevej. Og det skal være et budskab, der er til at forstå, og som gør, at de unge bliver nysgerrige,” siger Mariann Fuglbjerg Bjerre.

Hun mener også, at erhvervsområdet for de unge kan være kompliceret og derfor virke for svært, inden man prøver det af. Derfor skal FU og sektoren have mere fokus på at fortælle de gode historier om erhverv og om karrieremulighederne inden for området. For eksempel at det er en temmelig spændende karrierevej og ofte med en udmærket løn i sigte.

”De unge skal få et billede af, at de gerne vil arbejde med erhverv. Det kunne for eksempel være ved at få en erhvervsrådgiver ud på uddannelserne og fortælle om de spændende sager, de selv har siddet med. De unge skal ikke kun tænke 'puh, så skal jeg have regnskab, erhvervsjura osv.' De skal også kunne se, at det er interessant, og at der er rig mulighed for spændende udfordringer,” slutter Mariann Fuglbjerg Bjerre.

 

Læs mere om manglen på erhvervsrådgivere

Få overblik over FUs veje til en karriere indenfor erhverv, uanset hvilket niveau medarbejderen er på.

På siden Vejen til erhverv kan du læse mere om, hvordan sektoren kan undgå at mangle erhvervsrådgivere i fremtiden.

Object reference not set to an instance of an object.



Skrevet af Lærke Nørgaard Sørensen

Seneste nyheder fra FU

Ledelse: 21. november 2024

Forskning viser regenerativt potentiale

E-learning: 14. november 2024

Sammen i kamp mod korruption

Højtid: 8. november 2024

Tilmelding til FU's julekalender er åben

Hvidvaskbekæmpelse: 1. november 2024

Ny uddannelse styrker leasing i kamp mod kriminelle

Cybersikkerhed: 21. oktober 2024

DORA kommer – vær klar

Hvidvask: 11. oktober 2024

En galakse af svindel