Fokus på forebyggelse af seksuel chikane i finanssektoren
Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) og FU giver i ny e-learning ledere og HR-repræsentanter i sektoren inspiration til, hvordan de forebygger og håndterer sager om seksuel chikane.
I marts 2022 indgik arbejdsmarkedets parter, herunder Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), og regeringen en trepartsaftale om forebyggelse og håndtering af seksuel chikane på arbejdsmarkedet.
Nu har FA i samarbejde med Finanssektorens Uddannelsescenter (FU) udviklet et ny e-learningsforløb om forebyggelse og håndtering af seksuel chikane, som tilbydes alle foreningens medlemsvirksomheder. E-learningen er målrettet såvel ledere som medarbejdere, og giver et indblik og svar i en række relevante problemstillinger.
Forebyggelse i fokus
”I finanssektoren har vi ganske få sager om seksuel chikane, men det betyder ikke, at vi bare læner os tilbage. Forebyggelse af seksuel chikane er en løbende proces, som virksomhederne konstant har fokus på. Det er vores håb og intention, at e-learningsforløbet kan være et inspirerende og brugbart værktøj i indsatsen,” siger Katja Brunbjerg Muff, underdirektør i FA.
Med udgangspunkt i Arbejdsmiljøloven og Ligebehandlingsloven sætter e-learningen fokus på en række realistiske cases.
Forløbet dykker også ned i magtrelationer, psykologisk tryghed, ”onde mønstre” og vigtigheden af altid at have en personalepolitik, der afspejler virkeligheden.
Oplevelser og intentioner i hverdagen
”Fokus i den nye e-learning er på hverdagen. Der er blandt andet fokus på, hvordan den samme situation kan se ud fra forskellige synsvinkler, og hvordan oplevelser og intentioner betyder noget. Det er enormt vigtigt at være opmærksom på, hvis man skal håndtere sådan en sag,” siger Søren Laursen, adm. direktør på FU, og understreger, at det handler om at få sat viden i spil:
”E-learningen giver både metoder til forebyggelse og kommer med et konkret oplæg til, hvordan man laver en handlingsplan. Så vi ruster sektoren til en proaktiv tilgang og giver samtidig gode rammer til at håndtere en eventuel sag.”
I finanssektoren har 3 procent af de ansatte oplevet ”uønsket seksuel opmærksomhed” på jobbet. På tværs af alle landets private sektorer er andelen 4,4 procent.