Forretningsprocesser på hovedet

Bent Dalager, head of innovation og grundlægger af NewTech hos KPMG, forudser en ny tilgang til arbejde, hvor selve processen udføres af AI og tech, og mennesker hjælper til. "New practice" er på vej. 

Redigeret 2. oktober 2024

”New practice” er et nyt niveau i anvendelsen af AI. Her er AI drivkraften bag processerne – ikke bare et værktøj.

Bølgen er rullet ind over sektoren og samfundet. Vi har set og forstået potentialet i AI, og i mange virksomheder er der fuldt tryk på læring, implementering og forståelse af fordele og ulemper ved brugen af kunstig intelligens. 

Men der er et AI-skifte på vej. I dag er generativ AI et værktøj. Men lige om lidt vil generativ AI være selve drivkraften bag processerne. New practice hedder det, og det er next level AI, siger Bent Dalager, der er head of innovation og grundlægger af NewTech hos KPMG: 

”De processer, vi har i dag, er baseret på, at arbejde udføres af mennesker. Det er os, der for eksempel laver betalinger, og så har vi nogle systemer nedenunder, der hjælper os. Det skal vi vende på hovedet. Så selve processen udføres af AI og tech, og så skal mennesker bare hjælpe til. Det er en ret stor forskel. 

Farvel til lean – goddag til new practice 

Dén måde at tænke processer er på mange måder et opgør med lean-tanken, der har drevet procesudvikling verden over, siden den tilgang for alvor slog igennem i 1990’erne.  

”Med lean forsøger vi at fjerne arbejde for at gøre det billigere. Så vi har lavet en masse skridt i vores processer, som egentlig går ud på at forsøge at undgå arbejde, fordi det er dyrt,” siger han og fortsætter: 

Men når vi har tech og AI, som kører processen, så er det ikke dyrt at lave mere arbejde. Det er dyrt at lave selve dimsen, der laver det. Men om den laver 100 fakturaer eller 200, er sådan set lige meget. Det betyder, at vi simpelthen skal tænke processer på en ny måde, når vi snakker AI. Det er new practice. 

Fakta: New practice 

New Practice refererer til en radikal ændring i, hvordan forretningsprocesser designes og udføres. I stedet for at mennesker udfører processerne med støtte fra systemer, er det nu AI og teknologi, der driver processerne, mens mennesker assisterer. Nøgleelementer er: 

  • AI som procesdriver: AI overtager de primære opgaver i forretningsprocesserne, hvilket frigør menneskelige ressourcer til mere komplekse og strategiske opgaver. 

  • Produktivitetsløft: Ved at lade AI håndtere rutineopgaver kan medarbejdere fokusere på værdiskabende aktiviteter, hvilket øger den samlede produktivitet. 

  • Omkostningseffektivitet: Implementering af AI kan reducere omkostningerne ved at eliminere behovet for menneskelig indgriben i trivielle opgaver. AI kan skalere uden væsentlige ekstraomkostninger. 

  • Lean vs. New Practice: Traditionelle lean-processer fokuserer på at reducere spild og omkostninger ved menneskeligt arbejde. New Practice omfavner AI’s evne til at håndtere store mængder arbejde uden tilsvarende stigning i omkostninger. 

 

Kilde: Copilot [Prompt: Fortæl mig om new practice. Det skal bruges til en faktaboks i en artikel. Målgruppen er IT-ansvarlige i pengeinstitutter.] 

Lars Munch Svendsen

Vil du høre mere?

Lars Munch Svendsen

Ledelse, salg & strategi

8993 3299

lms@finansudd.dk

Mere Bent Dalager? Mød ham også i forberedelsen til:

Seneste nyheder fra FU

AI: 20. september 2024

Forretningsprocesser på hovedet

Investering: 16. september 2024

Løbende læring om simple investeringsprodukter

Pension: 29. august 2024

”Jeg blev bare meget dygtigere”

Læringskultur: 19. august 2024

Klumme: Læring med kroppen først

FU: 31. juli 2024

Passion som drivkraft i 25 år