Forskning viser regenerativt potentiale
"Projektet viser, at der, hvor lederne tør og har manøvrerum til at gøre ting på en ny måde og med et andet sigte – dér er potentiale,” siger afdelingschef Lars Munch Svendsen fra Finanssektorens Uddannelsescenter (tv.).
Fokus på indre og ydre bæredygtighed, helhed og sammenhænge rummer potentiale for både lederen og organisationer, viser ny forskning i regenerativ ledelse.
Der er behov for regenerativ ledelse i den finansielle sektor – og potentialet er stort. Det konkluderer forskeren bag et forskningsprojekt, hvor ledere fra sektoren har eksperimenteret med nye måder at lede på:
”Der er ikke bare et stort potentiale i, men også et stort behov for regenerativ ledelse i den finansielle sektor. Det gælder i forhold til miljømæssig og social bæredygtighed, men i høj grad også i forhold til forebyggelse af stress, mistrivsel og udbrændthed internt i en organisation. Her byder regenerativ ledelse på en ny måde at arbejde med at finde løsninger på flere niveauer.”
Det siger forskeren bag, Lone Hersted, lektor og ph.d. i relationel ledelse og dialogisk proces ved Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet (AAU). Hun har netop udgivet resultaterne fra projektet, der var et forsknings- og udviklingssamarbejde mellem AAU og Finanssektorens Uddannelsescenter (FU).
Vigtige erfaringer fra hverdagen
”Den hast, verden udvikler sig med, stiller helt nye krav til lederne. Derfor er vi meget nysgerrige på potentialet i den regenerative tilgang. Projektet viser, at der, hvor lederne tør og har manøvrerum til at gøre ting på en ny måde og med et andet sigte – dér er potentiale,” siger afdelingschef Lars Munch Svendsen fra FU.
12 ledere fra finanssektoren har deltaget. De har foretaget regenerative ”prøvehandlinger” på tre niveauer: På det personlige niveau, på afdelingsniveau og på organisatorisk niveau.
”For den enkelte leder og vedkommendes afdeling har projektet helt klart sat skub i nogle ting. Lederne har forpligtet sig til at sætte initiativer i søen, der skal styrke deres egen og medarbejdernes trivsel og skabe et mere velafbalanceret arbejdsliv – og deres bevidsthed i forhold til den ydre bæredygtighed er blevet skærpet,” siger Lone Hersted.
Pres på både det indre og det ydre miljø
I det regenerative handler det om at skabe bedre balance mellem ydre og indre økosystemer.
”Vi skal i gang med at organisere os og bedrive ledelse på radikalt nye måder. Det regenerative kommer med gode bud på hvordan, for i sin grundessens ligger regenerativ tænkning op til at gentænke og redefinere den måde, vi gør tingene på i dag,” siger Lone Hersted.
Finanssektoren er ifølge forskeren særlig interessant, fordi det er en sektor, der generelt er præget af højt arbejdspres og højt arbejdstempo. Hun refererer blandt andet til en undersøgelse fra Finansforbundet, der viser, at hvert fjerde medlem er i risikozonen for at udvikle helbredstruende stress.
Det er den indre del. Men pengeinstitutter har også et ”kæmpemæssigt ansvar” i forhold til den ydre bæredygtighed, fordi de kanaliserer pengestrømme rundt i samfundet, og fordi den grønne omstilling også er en forretningsmulighed for sektoren.
”Med de regenerative briller på er finanssektoren derfor rigtig interessant. Det er en sektor, der er presset på den indre bæredygtighed, og som samtidig bliver mødt af krav i forhold til den ydre bæredygtighed fra både lovgivere, investorer og kunder,” siger Lone Hersted.
Projektets betydning i hverdagen
Pilotprojektet har varet knap 5 måneder. I sin artikel peger Lone Hersted på, at mere gennemgribende forandringer ville kræve et længere forløb med større engagement fra topledelsen. Det håber Lone Hersted at dykke endnu mere ned i:
”Det har været både inspirerende og forskningsmæssigt interessant at følge ledernes udvikling, erfaringer og de aftryk, aktionsforskningen har sat. Jeg er blevet motiveret til at fortsætte med at udvikle ledere og organisationer i en regenerativ retning. Det har vi alle sammen brug for. Mit håb er at få mulighed for at arbejde med udvikling af regenerativ ledelse i en større organisation på flere niveauer – og dette meget gerne i samarbejde med FU, da vi nu har opbygget værdifulde erfaringer og vigtig viden i samarbejdet omkring pilotprojektet og er klar til at tage det næste skridt.”