Rekordoptag af unge i finanssektoren

Finanssektorens Uddannelsescenter starter i år op med 275 elever og trainees. I 2021 lå tallet på 173.
Finanssektorens Uddannelsescenter står overfor at skulle uddanne 275 unge elever og trainees i år. Det er det højeste antal i nyere tid.

De danske pengeinstitutter optager i år flere elever og trainees, end de har gjort i årevis.

Det er en generel tendens. Både store og små institutter over hele landet mander op på de unge. Finanssektorens Uddannelsescenter starter i år op med 275 elever og trainees. I 2021 lå tallet på 173.

"Det er helt vildt. I år får vi flere og større hold over hele linjen," siger Mariann Fuglbjerg Bjerre, afdelingschef i Uddannelsesafdelingen på FU.

Rettidig omhu og kamp om talenterne

Søren Laursen, adm. direktør på FU, er glad for, at sektoren tager flere elever og trainees ind. Det er en nødvendig og rigtig investering, siger han:

"Det øgede optag viser, at der fortsat i høj grad bliver investeret i personlig rådgivning. Men tallet udtrykker også et kommende generationsskifte i sektoren."

LOPI: Næsten en fordobling

I de lokale pengeinstitutter er der sket en kraftig vækst i optaget. Her ses næsten en fordobling fra 2021 til 2022. Konkret optages 144 elever og trainees i år mod 77 sidste år.

Jan Kondrup, der er direktør i Lokale Pengeinstitutter (LOPI), glæder sig over udviklingen.

"Det store optag afspejler blandt andet, at det går godt for vores medlemmer. De har kundefremgang og behov for at mande op. De interne uddannelser bidrager i den sammenhæng med noget helt specielt. For samtidig med den faglige læring lærer de unge også kulturen i pengeinstitutterne at kende, og det er meget værdifuldt i mødet med kunderne. Samtidig er udviklingen glædelig set i et samfundsperspektiv, for de interne uddannelser er med til at styrke vækst og udvikling lokalt," siger han.

”Det øgede optag viser, at der fortsat i høj grad bliver investeret i personlig rådgivning. Men tallet udtrykker også et kommende generationsskifte i sektoren.”

Søren Laursen, adm. direktør, Finanssektorens Uddannelsescenter 

Uddannelserne giver et godt fundament i AL

I Arbejdernes Landsbank har de en lang tradition for at uddanne både finanstrainees og -elever. Optaget har været stigende de sidste år, og i år har Arbejdernes Landsbank budt velkommen til hele 45 nye – i 2021 var tallet 32.

Forklaringen ligger flere steder, siger HR-direktør i Arbejdernes Landsbank, Sarah Vinnes:

"Arbejdsmarkedet er presset, og stadig flere fra de store årgange nu er på vej mod pensionsalderen. Derudover vil kunderne stadig have kompetent personlig rådgivning – både fysisk og digitalt – og her er det vores erfaring, at de interne uddannelser med en kombination af teori og praksis giver et godt fundament for rådgivning baseret på bankens værdier og kultur."

Der er talent derude

Var Mariann Fuglbjerg Bjerre blevet spurgt til optaget for et år siden, havde hun ikke spået nogen rekorder i 2022. På grund af pandemien, der stadig spøgte, var hun spændt på, om institutterne var klar til at tage praktikanter ind. Det var de, og kvaliteten af de nye medarbejdere er høj.

”Det tegner godt. De er dygtige på de hold, vi har startet op. Vi ser også, at nogle af de nye i sektoren kommer med en anden erhvervsmæssig baggrund – for eksempel ejendomsmæglere,” siger hun og fortsætter:

”I vores sektor bliver både elever og finanstrainees uddannet til fast job. Hvis de vil have jobbet bagefter, kan de få det. Der er kamp om dem lige nu. Så finanssektoren er attraktiv.”

FAKTA: Tre veje ind i pengeinstitutterne 

Finansuddannelsen (elever). En erhvervsuddannelse. Deltagerne skal som minimum have en gymnasial baggrund f.eks. EUX, STX, eller HHX . Varer 24 måneder.

Finans Trainee-uddannelsen: Finans Trainees kommer med en finansøkonom baggrund. De har læst fuldtid i to år, hvoraf de 3 måneder er praktik i et pengeinstitut. Når de ansættes i en trainee stilling på fuldtid, starter de på uddannelsen sideløbende med deres job. Et 10 måneders forløb

Trainee uddannelsen for bachelorer: Deltagerne kommer med en finansbachelor baggrund, de har læst fuldtid i 3½ år, været i praktik i seks måneder i deres uddannelsesforløb, inden de ansættes i et pengeinstitut. De følger uddannelsen i deres første år hos pengeinstituttet Uddannelsen varer 10 måneder.

Mariann Fuglbjerg Bjerre

Tag fat i Mariann, hvis du vil høre mere

Mariann Fuglbjerg Bjerre

Uddannelsesafdelingen

8993 3379

mfb@finansudd.dk

Seneste nyheder fra FU

Digital: 27. november 2024

Få kørekort til Copilot

Ledelse: 21. november 2024

Forskning viser regenerativt potentiale

E-learning: 14. november 2024

Sammen i kamp mod korruption

Højtid: 8. november 2024

Tilmelding til FU's julekalender er åben

Hvidvaskbekæmpelse: 1. november 2024

Ny uddannelse styrker leasing i kamp mod kriminelle

Cybersikkerhed: 21. oktober 2024

DORA kommer – vær klar