Karen rykker op i pensionsligaen

Karen rykker op i pensionsligaen – med uddannelsen Eksamineret Finansrådgiver – Pension har hun styrket sine kompetencer inden for pensionsrådgivning.
Efter 30 år i finansbranchen satte Karen sig på skolebænken igen. Og det blev en meget større forandring og meget sjovere, end hun havde regnet med.

”Nu må jeg se, hvor den bærer hen rent fagligt...”

Sådan tænkte Karen Fog Lisvad fra Sparekassen Djursland, da hun som en del af sin udviklingsplan fik chancen for at tage uddannelsen som pensionsrådgiver. 

Hun vidste ikke, hvad hun kunne forvente af uddannelsen, som officielt hedder Eksamineret Finansrådgiver – Pension (EFP), for hun havde rådgivet hele vejen rundt i adskillige år – og havde derfor allerede rådgivet en del om pension gennem årene.

Pension er meget mere end det, rådgivere typisk oplever

”Da jeg så sad der på skolebænken og fik at vide, at jeg skulle lave en synopsis…! ’Hvad fanden er dét?’ tænkte jeg. Det gik op for mig, at jeg skulle til at aflevere opgaver igen – og endda mange af dem – over det næste 1,5 års tid,” fortæller Karen om sin oplevelse på det første modul.

Først skulle hun lære at gå i skole igen. Men hurtigt fandt hun ud af, at det var rigtig sjovt, og fagligt kom det til at give hende et kæmpe løft i pension.

En rådgiver, der kan rådgive hele vejen rundt, kan meget forskelligt, men har til gengæld ikke dybdekendskab til alle de enkelte områder. På pensionsuddannelsen gik det op for hende, at en allround kunderådgiver kun kan rådgive i pension til et vist niveau – og typisk vil undgå at rådgive om det, der ligger ud over ens eget kendskab. 

”Pension var meget mere, end det jeg kunne i forvejen – og egentlig også meget sværere, end det jeg kunne – men det var også meget mere spændende, end jeg troede!”

Selv rollespillene kom hun til at holde af og lære rigtig meget af.

”Indrømmet, så tror jeg, at vi alle tænkte: ’Åh nej, rollespil, dét gider vi simpelthen ikke!’ Men det ville have været superærgerligt, hvis det ikke havde været med,” reflekterer hun.

Hører andre stille mine egne gamle spørgsmål

Undervejs på uddannelsen tænkte Karen Fog Lisvad ikke over, hvor meget dygtigere hun blev til pension, ja, måske ligefrem nørdet. Men hun konstaterede, at hun havde rykket sig helt vildt, da hun en dag hørte andre stille de spørgsmål, hun selv havde stillet før hun startede på uddannelsen. 

En fagligt stærkere pensionsrådgiver

Uddannelsen har gjort Karen Fog Lisvad fagligt stærkere – den usikkerhed og tvivl, som hun havde inden pensionsrådgiveruddannelsen, har hun ikke mere.

”Førhen turde jeg ikke begynde at foreslå mine kunder at overføre special-forsikringer fra pensionsselskaber eller andre pengeinstitutter, for jeg var usikker på, hvad vi skulle være obs på, og hvad der var ’farligt’ at begynde at røre ved,” uddyber Karen Fog Lisvad.

”En dag til en sammenkomst med ligesindede hørte jeg andre rådgivere tale om, hvorvidt de ville overføre forsikringsprodukter eller ej… Den tvivl og usikkerhed, de udtrykte, kunne jeg genkende fra mig selv – altså som jeg selv havde haft det, før jeg startede på pensionsrådgiveruddannelsen.

Det var lidt som at se sin teenager blive voksen og pludselig høre dem sige de samme ting som en selv,” griner hun og konstaterer, at den usikkerhed og tvivl har hun ikke selv mere.

Nu tør hun godt flytte produkter – hvis det er den bedste løsning for kunden – for nu kan hun gennemskue forsikringsprodukterne i modsætning til før.

Læs mere om pensionsrådgiveruddannelsen her 

 

Både nørderi og formidling af pensionsprodukter

Der er ingen slinger i valsen, når Karen bliver bedt om at sætte ord på, hvad hun fik med sig hjem fra uddannelsen. Hun deler det op i to pinde, og den første er:

”Fagligt er jeg væsentligt stærkere end det niveau, rådgivere typisk har. Mit grundniveau på, hvad jeg lige kan svare på her og nu, er væsentligt højere, end hvor jeg var før. Hvis jeg før stødte ind i noget, jeg ikke kendte til, så stoppede den der. Nu ved jeg, hvordan jeg søger mere viden.”

Og den anden pind er:

”Jeg er blevet sindsygt meget bedre til at formidle og til at interviewe kunderne, så jeg afdækker det behov de beskriver.”

Hun tilføjer, at hun nu hører flere og flere kunder sige: ”Nu forstår jeg meget bedre, hvad pension handler om!” Og det er i øvrigt det bedste, hun kan høre, for så ved hun, at hun har gjort det godt i formidlingsfasen.

Det allerbedste ved uddannelsen samlet set er, efter hendes mening, at den kombinerer nørderi og formidling. Som deltagere blev de tvunget til at nørde ned i noget materiale, som var mange spadestik dybere, end hvor de var i forvejen – og bedst som de syntes, dét var vildt spændende, skulle de glemme alt det nørdede og forklare det på et almindeligt forståeligt dansk.

Læs hvad andre tidligere deltagere har fået ud af uddannelsen  

”Vi skulle gøre de nørdede ting forståelige. Vores baggrundsviden er den, vi skal bruge for at gøre alt det svære stof let at forstå for helt almindelige mennesker. Det ligger rigtig meget i uddannelsen,” uddyber Karen Fog Lisvad.

 

Pensionsuddannelsen kan bruges af alle rådgivere

I dag er hun pensionschef, en ny stilling i Sparekassen Djursland og bruger 80% af sin tid på rådgivningsmøder. Før var det formuechefen, som også havde ansvar for pension. I dag sidder hun med ved kundemøder, giver sparring til sparekassens andre rådgivere og samarbejder samt sparrer selv med Nærpension.

Karen Fog Lisvad er vild med at være specialist

”Det er fantastisk at få lov til at blive specialist, selvom jeg er 52 år. Det ligger jo ikke til højrebenet, at sådan en gammel rotte som mig får lov til at uddanne sig med en forholdsvis krævende og dyr uddannelse”.

Når hun sidder med ved kundemøder, er det for, at de andre rådgivere kan få gavn af hendes viden som en slags sidemandsoplæring. Andre gange er hun med som observatør, hvis rådgiveren ønsker feedback på sin rådgivning. Og hun er vild med at arbejde på denne måde.

”Det er fantastisk at få lov til at blive specialist, selvom jeg er 52 år. Det ligger jo ikke til højrebenet, at sådan en gammel rotte som mig får lov til at uddanne sig med en forholdsvis krævende og dyr uddannelse,” smiler Karen.

Hun understreger, at man virkelig skal være parat til at yde noget, for det er ikke en uddannelse, man kommer sovende til.

”Jeg kan anbefale uddannelsen til alle, der bare interesserer sig et gran mere for pension end for andre områder. Man behøver ikke være ansat som specialist, men alle pengeinstitutter kan få nytte af at have en kollega, som de andre rådgivere kan henvende sig til. For pension er et svært område. Med denne uddannelse kan man hurtigt få en rolle, hvor man er den, der hjælper kollegerne.”

Karen Fog Lisvad startede på pensionsrådgiveruddannelsen på FU i januar 2017 og afsluttede med eksamen i april 2018, hvor hun fik henholdsvis 10 for det faglige og 12 for formidlingsdelen.

 

Har du endnu ingen erfaring med pension? Så kan uddannelsen Pension i et Praktisk Perspektiv være noget for dig

 

 

Tine Hansen
Tine Hansen
Kundeansvarlig, VidenBarometer & projektkoordinator
8993 3324
Kontakt Tine, hvis du vil vide, hvornår næste hold starter

 

 

Skrevet af Berit Jørgensen

Seneste nyheder fra FU

Investering: 16. september 2024

Løbende læring om simple investeringsprodukter

Pension: 29. august 2024

”Jeg blev bare meget dygtigere”

Læringskultur: 19. august 2024

Klumme: Læring med kroppen først

FU: 31. juli 2024

Passion som drivkraft i 25 år