Sammen i kamp mod korruption
”Træningen skal sikre, at medarbejderne er opmærksomme på virksomhedens politikker og procedurer for at forhindre, opdage og rapportere korruption. Dette er med til at fremme en kultur af etisk forretningspraksis og overholdelse af lovgivningsmæssige krav,” siger Linda Heath, chefkonsulent på FU.
Uddannelse er en vigtig del af en stærk og effektiv antikorruptionspolitik – et område, der får stigende fokus fra myndigheder. Den 28. november kommer ny e-learning på området.
“Enhver organisation – uanset størrelse eller aktivitetsområde – er i farezonen, når det drejer sig om korruption. Derfor skal alle medarbejdere forstå de forskellige former for korruption og vide, hvordan man identificerer og undgår dem.”
Sådan siger Linda Heath, chefkonsulent på Finanssektorens Uddannelsescenter (FU), som står bag ny e-learning om antikorruption til hele sektoren. Læringen er udviklet i tæt samarbejde med en arbejdsgruppe med repræsentanter fra sektoren.
“Finanstilsynet forventer, at virksomhederne gennemfører obligatorisk uddannelse i complianceforhold, herunder emner som antikorruption. Det indebærer, at virksomhederne skal dokumentere deres indsats mod korruption og sikre, at der er tilstrækkelige kontroller på plads. Den nye e-learning hjælper pengeinstitutterne godt på vej,” siger Linda Heath.
Korruption er en reel trussel for alle
Korruption er en kompleks udfordring, der kan have mange former og påvirke samfundet på flere niveauer. Uanset hvad udgør alle former for korruption en reel trussel mod alle slags virksomheder, fortæller Linda Heath:
”Dette fokus er ekstra vigtigt lige nu, fordi der er ny EU-lovgivning på vej. I Danmark er vi ikke direkte omfattet på grund af vores retsforbehold. Men lovgivningen vil alligevel ramme i en eller anden form – om ikke andet så i form af krav fra korrespondentbanker.”
Finansielle institutioner, der deltager i korrespondentbankforretninger, skal udfylde et såkaldt Wolfsberg questionnaire, som kræver, at man kan beskrive politikker, processer, kontroller og træningsprogrammer i forhold til antikorruption.
”Træningen skal sikre, at medarbejderne er opmærksomme på virksomhedens politikker og procedurer for at forhindre, opdage og rapportere korruption. Dette er med til at fremme en kultur af etisk forretningspraksis og overholdelse af lovgivningsmæssige krav,” siger Linda Heath.
Uddannelse er centralt
En stærk antikorruptionspolitik viser derudover, at virksomheden er forpligtet til gennemsigtighed og etiske forretningspraksisser.
”Uddannelse af medarbejdere er en væsentlig del af en effektiv antikorruptionspolitik. Det er vigtigt at sikre, at alle medarbejdere forstår risiciene ved korruption, samt hvordan de kan undgå dem. Antikorruptionstræning er afgørende for at skabe en kultur af compliance og fremme etisk adfærd blandt medarbejdere. Det minimerer også risikoen for, at medarbejdere bliver involveret i korrupt adfærd,” siger Linda Heath.
Hun fremhæver også, at en virksomhed, der har styr på antikorruptionsindsatsen, kan forbedre dens ESG-score og dermed dens tiltrækningskraft for investorer og andre interessenter.