Hvad er et økosystem?
Begrebet ”økosystem” handler overordnet set om en måde at anskue et samfund på – herunder et lokalsamfund. Tanken er, at lokalsamfundets beboere, skoler, virksomheder, myndigheder, ildsjæle, pengeinstitutter osv. er forbundne og gensidigt afhængige i en løbende, dynamisk udvikling. En metafor der også bruges om naturen hvor f.eks. en skov kan beskrives som et økosystem, hvor blandt andet planter, dyr og mikroorganismer er forbundne i et kredsløb og påvirker hinandens vækst og udvikling.
I rollen som økosystemfacilitator faciliterer det lokale pengeinstitut udvikling i et økosystem. Dermed styrkes lokalsamfundet, og lokale virksomheder samt borgere kommer til at opleve en ny, stærk side af pengeinstituttet.
Økosystemfacilitatoren er udadvendt, innovativ, netværkende og god til at kommunikere. Han/hun styrker bankens image og skaber på sigt merforretning gennem gode eksempler, et styrket erhvervsliv, tilfredse borgere og offentlige spillere.
Derfor bør alle pengeinstitutter have en Økosystemfacilitator.
Jeg har oplevet, at mit nye Økosystemfacilitator-mindset har bragt noget positivt i spil hos både kollegaer og samarbejdspartnere. Noget af det vigtigste, jeg tager med, er, hvordan en sammensat gruppe kan udvikle og skabe ideer. Det betyder, at jeg kan sætte rammerne, uden jeg nødvendigvis får en masse nye opgaver.
Pia Kimer Jacobsen, Kunderådgiver, Sparekassen Sjælland - Fyn